Manglende smoltifisering
Manglende smoltifisering
Dødsårsaken er alltid knyttet til de første ukene etter sjøsetting, og omfatter all dødelighet hvor fisken bærer tegn til ikke å være ordentlig smoltifisert. Dette gjelder selvfølgelig fisk som har parrmerker og i tillegg er liten, men også større fisk som er kommet for langt i smoltifiseringen og er i desmoltifisering, samt dverghanner som aldri har vært tilpasset et liv i sjøvann. Her går det i praksis kun ut på ytre forandringer og derfor er det viktig å vite hvordan en god smolt skal se ut. En rimelig klar anbefaling i så måte, er at en smolt skal se ut som en sild; svart på ryggen, hvit under buken og sølvfarget på sidene med svartkantede finner. Husk at selv om fisken ikke akkurat ser ut som en sild, så kan den være i smoltvinduet og prestere godt i sjøen.
Nøkkelfakta
NAVN: Manglende smoltifisering | BEHANDLING: Sjøsetting, salttilsetning og saltfôr |
ÅRSAK: Fysiologisk, ikke tilpasset et liv i sjøvann | INDRE TEGN: Ingen spesielle, tom magesekk og tarm |
TEMPERATUR: Hele spekteret, men størst problemer ved utsett under 5 grader | YTRE TEGN: Ofte tegn til parrmerker, viltfarger, mangler svartkantede finner. Skal helst se ut som en sild. |
TIDSPUNKT: Vår og vinter, kun de første 3-4 uker etter sjøsetting | HOVEDKJENNETEGN: Mangler optimalt smoltutseende |
FOREBYGGING: Gode rutiner i settefiskanlegget for smoltifisering, samt dokumentering av smotstatus gjennom smolttester | SPESIELL OPPFØRSEL: Økt svimeaktivitet og dødelighet rett etter levering sjø |
SMITTEVEIER: Sannsynligvis ikke smittsom |
FOREBYGGENDE TILTAK
- Jevnt sortert fisk i ferskvannsfasen
- Tydlige smoltifiseringssignaler: Lysrytme, Temperatur, Salinitet
ANDRE TILTAK
- Tiltak etter sjøsetting er vanskelig
- Lav salinitet på sjølokalitet kan hjelpe
Denne siden er utarbeidet av fiskehelsepersonell i Åkerblå AS.